21 Temmuz 2015 Salı

Bugüne kadar kullanılan Türk Pasaportları

İlk Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu

Bu gördüğümüz pasaport Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kullanılan ilk pasaport olma özelliğini taşır. Yanlarında kültürsel motifler bulunur. Osmanlı Alfabesiyle yazılmıştır. Onun için pasaport sağdan açılır ve ay yıldız sola doğrudur. Üstünde "Türkiye Cümhüriyeti altında Pasaport Cüzdanı"  yazıyor.

1934 Pasaportu

Bu pasaportta göze en çarpan detay "Latin alfabesi" ile yazılmış olmasıdır. Yabancı dil eklenmiştir. Yabancı dil ise "Fransızca" olmuştur. Rengi Kahverengi, Ay-Yıldızımız sola doğru bakıyor. Diplomatik bir pasaportu görüyoruz. Bu pasaport 1937 yılına kadar kullanılmıştır.

1937 Pasaportu

Burada da rengi değişen bir pasaport görüyoruz. Resmi dil yine Fransızca. Ay yıldız bu sefer sağa doğru bakıyor. Bu pasaport 1943 yılına kadar kullanılmıştır.

1943 Pasaportu



Burada devrim niteliğinde bir değişiklik olmuştur. Pasaportta yabancı dil kalkmış ve sadece Türkçe'miz kullanılmıştır. İki küçük ve bir tane büyük olmak üzere üç tane cep bulunmaktadır. rengi koyu mavidir. Ay-Yıldız'ımız sola bakmaktadır. 1954 yılına kadar kullanılmıştır.

1954 Pasaportu

1943 pasaportu ile aynıdır. Sadece rengi koyu kırmızı olmuştur. 1960 yılına kadar kullanılmıştır.

1960 Pasaportu

Pasaporttaki değişikliklerden biri Ay-Yıldızımızın Yukarı doğru bakmasıdır. Ve Hususi Pasaport (Sıradan Vatandaş) olmasıdır.

1960 yılına ait pasaportun ilk iki sayfası 

1965 Pasaportu 
Bu pasaport'un diğerlerinden farkı "Avrupa Konseyi Üyesi"  yazmasıdır. Fransızca ve İngilizce kullanılmıştır. O zaman İngiliz dili tam tüm Dünya'nın dili olmadığından Türkçe den sonraki ilk dil olmuştur. Ay yıldızımız Sola doğru bakıyor. Nokta nokta olarak " T.C " yazmaktadır.

1980 Pasaportu

Bu pasaport 1980 yılından itibaren kullanılmıştır. Pasaporttaki farklardan biri "Yabancı Dil" olarak İngilizce kullanılması olmuştur.

1980 Pasaportu 1 Ocak 2010'a kadar kullanılmıştır. 1 Ocak 2010 da resmi olarak "Biyometrik Pasaport" a geçişimiz yüzündendir.


ÇAĞDAŞ TÜRK PASAPORTLARI

Bu biyometrik pasaportlara geçişten sonra renkler değişti ve Türk Pasaportu; Avrupa Standartlarında bir pasaporta sahip olmuş oldu.

ŞAHSİ (SIRADAN VATANDAŞ) PASAPORTU

Sıradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına verilir. 18 yaş altına 5 yıl, 18 yaş üstüne ise isteğe göre 10 yıllık verilir. İlçe Emniyet Müdürlüklerinde randevu ile alınabilir.